Waarom steeds meer werknemers voor flexibel loon (willen) kiezen
20/04/2016
Iedere maand netjes je loon op je rekening zonder meer, de gemiddelde Belg heeft het er blijkbaar helemaal mee gehad. Uit onderzoek van HR-dienstverlener Acerta blijkt immers dat veranderende loopbaanbehoeften ook voor een doorgedreven verlangen naar een individualisering van het compensatiepakket zorgen. Met andere woorden: we willen met z’n allen meer inspraak in hoe werkgevers ons vandaag verlonen, maar ook hoe we ons werk invullen.
Maar liefst 8 op de 10 werknemers is voorstander van een flexibele verloning. Dat blijkt uit een recente enquête van HR-dienstengroep Acerta. De Belg is dus massaal op zoek naar meer flexibiliteit in zijn of haar loonpakket, zoveel is zeker. Die flexibiliteit zou een realiteit kunnen worden door onder meer komaf te maken met het traditionele tijds- en plaatsgebonden werken. Daar zou dan een flexibel verloningssysteem kunnen worden aan gekoppeld, vandaag ook al gekend als een ‘cafetariaplan’. Zo krijg jij als werknemer de mogelijkheid om niet enkel individuele keuzes te maken over de concrete invulling van je werk, maar ook over hoe je daarrond zou willen verloond worden. Ook is de Belg er best voor te vinden om meer te werken dan de wettelijke arbeidstijden. Maar liefst de helft van de bevraagde medewerkers in de Acerta-enquête geven aan graag langer te willen werken tegen een normale uurverloning.
Vakantie wordt loon (en omgekeerd)
Over flexibele verloning gesproken: bedrijfswagens blijven hun populariteit behouden, maar met een belangrijke nuance. Uit de Acerta-enquête blijkt immers ook dat slechts 11,8% van de ondervraagde werknemers bereid is om zijn nettoloon met meer dan honderd euro/maand te laten dalen voor een firmawagen. Een belangrijkere tendens uit het onderzoek is ook dat maar liefst 24% van de ondervraagden verklaart bereid te zijn om een deel van hun loon in te ruilen voor extra vakantiedagen. Vooral de categorie werknemers tussen 26 en 40 jaar zou met 27,9% deze keuze maken. Het moet niet gezegd dat dit de groep is waar de jonge gezinnen (lees met kinderen) zich positioneren. Ook is er een omgekeerde tendens: maar liefst één op de vijf werknemers zou zijn vakantiedagen graag omgezet zien in wat extra loon. Die keuze wordt dan weer gemaakt door mannen tot de leeftijd van veertig jaar.
Het moet (en kan) anders
Nog een opvallende trend uit het onderzoek van Acerta is dat bijna vier op de tien werknemers bereid is om een financiële stap terug te zetten in ruil voor een minder zwaar takenpakket. Het mag duidelijk zijn: er is een groot verschil in de manier waarop werknemers hun loonpakket vandaag willen samenstellen. Die variatie lijkt niet meer dan logisch omdat iedereen keuzes maakt in functie van persoonlijke verwachtingen, maar ook in functie van de fase van hun leven waarin ze zich bevinden. Een overduidelijk signaal dus van Belgische werknemers dat het naar de toekomst echt anders moet op het vlak van verloning. Collectieve verloning moet plaats maken voor een geïndividualiseerd pakket samengesteld volgens de persoonlijke aspiraties van de werknemer. Ondanks het feit dat ook heel wat werkgevers vandaag vragende partij zijn, steken het juridische kader en de regelgeving voorlopig echter nog stokken in de wielen. Wordt vervolgd.
Pascal Dewulf
Bron: Acerta