7 dingen die je moet weten over verlof zonder wedde
07/12/2019
Verlof zonder wedde, vandaag gebruiken heel wat werknemers het gedurende hun loopbaan voor diverse redenen. Dit zijn alvast 7 dingen die je er zeker dient over te weten.
1. Verlof zonder wedde is geen recht
Je kan het dus niet zomaar opeisen wanneer je daar zin in hebt. Je kan er enkel aanspraak op maken wanneer je werkgever ermee instemt.
2. Je ontvangt geen loon
Het begrip ‘verlof zonder wedde’ zegt het al zelf. Je ontvangt in die periode geen loon.
3. Je bouwt geen socialezekerheidsrechten op
Door het feit dat je loonzakje leeg blijft, heeft dat uiteraard nog andere gevolgen. Verlof zonder wedde impliceert eveneens dat de periode niet meetelt voor de berekening van de vakantiedagen waarop je recht hebt, je eindejaarspremie en de sociale rechten die je normaliter opbouwt binnen je ziekte- en invaliditeitsverzekering. Voor je pensioenrechten idem dito.
4. Er bestaat geen wettelijk kader
Verlof zonder wedde is niet in een duidelijke regelgeving gegoten. Jij en je baas kunnen dus op het even welk moment overeenkomen om de arbeidsovereenkomst tijdelijk te schorsen. De modaliteiten van het verlof zonder wedde dien je ook volledig zelf te bepalen met je baas. Ga je daarover akkoord, dan kan je de start- en einddatum van je verlof zonder wedde vastleggen.
5. Je bent niet beschermd tegen ontslag
Tijdens je verlof zonder wedde kan je baas je zonder probleem ontslaan, mits uiteraard het respecteren van een opzeggingstermijn. Het feit dat je verlof zonder wedde hebt, verandert niets aan de start of einde van die opzeggingstermijn. Wil je baas geen opzeggingstermijn dan kan hij je ook een verbrekingsvergoeding betalen.
6. Je mag niet aan de slag bij een concurrent
Ga je tijdens je verlof zonder wedde aan de slag bij een concurrerend bedrijf, dan hangt je mogelijk een ontslag voor dringende redenen boven het hoofd bij je huidige werkgever.
7. Je positie binnen het bedrijf wordt er niet sterker door
Je moet begrijpen dat wanneer jij er een jaar onderdoor zou muizen en je collega’s zich in die tussentijd keihard inzetten dat je het risico loopt dat je een paar trapjes daalt op de loyauteitsladder. Mogelijk zijn je kansen op promotie of andere carrière-opportuniteiten daardoor minder sterk.
Pascal Dewulf