Laptop van het werk gestolen: moet jij betalen of je werkgever?
29/01/2015
Als je een laptop van je werkgever hebt gekregen en als die uit je geparkeerde auto wordt gestolen, zadelt dat je met veel kopzorgen op. Niet alleen omwille van de kostprijs, maar ook omdat je dan verloren gegane gegevens weer moet opzoeken. En omdat je de banbliksems van je werkgever moet doorstaan. Maar kan hij ook vragen dat jij voor de kosten opdraait? We vroegen aan Partena hoe de regelgeving in elkaar zit?
Diefstal zit niet in de omniumverzekering
De omniumverzekering dekt de schade aan de wagen, zoals een ingeslagen ruit. De gestolen inhoud van de wagen is daarentegen niet verzekerd door de omniumverzekering. De werkgever zal dus zelf moeten instaan voor de kosten van een gestolen bedrijfslaptop of smartphone. Tenzij de werknemer aansprakelijk zou zijn voor de geleden schade.
Aansprakelijk?
Eerst en vooral is het van belang om na te gaan wanneer de diefstal plaatsvond: was dit tijdens de uitvoering van je arbeidsovereenkomst of in je privétijd?
In het eerste geval, bijvoorbeeld als je bij een klant was of in het tankstation op het ogenblik dat je daar even gestopt was voor een plaspauze terwijl je naar je werk reed, geldt de zogenaamde aansprakelijkheidsbeperking uit het arbeidsrecht: als werknemer ben je tijdens de uitvoering van je arbeidsovereenkomst enkel aansprakelijk voor de schade die te wijten is aan bedrog, een zware fout of een herhaaldelijk voorkomende lichte fout. Met andere woorden: je werkgever kan enkel proberen om jou te doen opdraaien voor de diefstal als je ook in het verleden al problemen hebt gehad door nonchalance die bijvoorbeeld tot uiting komt in het feit dat je de wagen niet altijd goed afsluit. Dit kun je ook doen als je de diefstal kunt linken aan onzorgvuldig of foutief gedrag waarvan je werknemer in het verleden al herhaaldelijk blijk gaf.
Gebeurde de diefstal in je privétijd, dan gelden dezelfde regels: de werkgever kan jou enkel aansprakelijk stellen als hij kan bewijzen dat je een fout of nalatigheid hebt begaan.
Laptop policy
In principe moet dat dus een geruststelling zijn, maar de meeste werkgevers laten je bij de ondertekening van je contract ook kennis maken met hun laptop-policybeleid. Daarin staan een aantal regels duidelijk omschreven en als je die aan je laars hebt gelapt, is de kans groter dat je zelf voor de diefstal zal moeten opdraaien.
Geert Degrande