Daarom betaal je voortaan meer voor je bedrijfswagen
06/01/2021
Als je van je werkgever een bedrijfswagen ter beschikking krijgt waarmee je ook ‘privé’ mag rondrijden, dan word je belast op dat voordeel. Die belastingen stijgen dit jaar. Waarom is dat precies het geval en wat moet je daarvan weten?
Een werknemer die van zijn werkgever een bedrijfswagen privé en/of voor woon-werkverkeer mag gebruiken betaalt daarop belastingen. Volgens de wetgever is er nu eenmaal sprake van een voordeel van alle aard waarop belastingen dienen te worden betaald.
Formule
Om het bedrag van dat voordeel en de belasting te bepalen wordt een wettelijke formule gebruikt. Een van de parameters in die formule is de CO2-coëfficiënt. Hierbij wordt de CO2-uitstoot van de bedrijfswagen vergeleken met de gemiddelde uitstoot van de nieuw ingeschreven wagens.
Aangezien de gemiddelde uitstoot in de periode van oktober 2019 tot eind september 2020 daalde, zal u nu meer moeten betalen voor de bedrijfswagen waarmee u al eerder rondreed. Andere zaken waarmee rekening wordt gehouden zijn onder andere de cataloguswaarde van de bedrijfswagen waarmee je rijdt en de bijdrage die je al betaalt voor je wagen.
Enkel stijging
Het hogere bedrag dat vanaf nu geldt zal (minstens) ook voor de toekomst gelden. De wetgever heeft namelijk een wet goedgekeurd die de referentie CO2-uitstoot begrenst op (maximaal) het niveau van het voorgaande inkomstenjaar. Dat betekent dan ook dat de referentie CO2-uitstoot niet meer kan stijgen (ook al stijgt de gemiddelde uitstoot van nieuw ingeschreven wagens) zodat het belastbaar voordeel van alle aard bijgevolg niet lager kan zijn dan in het voorgaande inkomstenjaar.
Hoe berekenen?
Er bestaan een aantal websites waar je het voordeel van alle aard voor jouw bedrijfswagen kan berekenen. Zo weet je wat jouw wagen je dit jaar meer zal kosten. Je kan daarbij onder andere terecht op de site Bereken voordeel alle aard voor bedrijfswagens (voordeelalleaardberekenen.be) en de website Company Car Cost Calculator (sd.be).
Jan Roodhooft, advocaat