7 goede redenen waarom je een carrièreswitch naar de bouwsector zou moeten overwegen
10/04/2019
Een carrièreswitch kan je loopbaan (opnieuw) spannend(er) maken. De bouwsector is alvast een segment waar heel wat helpende handen tekort zijn. Een bijzondere carrièreswitch, dat wel, maar zeker het overwegen waard. Wij zetten voor jou alvast een aantal voordelen op een rijtje.
1. Je ziet resultaat van je werk
Zit je hele dagen naar een computerscherm te turen, dan zijn de resultaten die je daarmee genereert soms nogal abstract. In de bouw zie je daarentegen iedere dag glashelder wat je die dag hebt gedaan. Een gevel van een huis die je hebt opgetrokken, een stel ramen dat je hebt geplaatst of een nieuwe laag asfalt die je hebt aangelegd op een drukke invalsweg bijvoorbeeld.
2. Je kan fier zijn op wat je doet
Stel dat je meewerkt aan de (her)aanleg van een stadscentrum. Nieuwe rioleringssystemen, nieuwe bestrating onder de vorm van fiets- en voetpaden. Nieuwe wegen en pleinen aanleggen. Jaren na datum wanneer je voorbijkomt op die plek kan je dan nog altijd terugkijken op het werk dat je daar ooit leverde en jezelf trots op de borst kloppen.
3. Je loon is helemaal niet onaardig
In vergelijking met heel wat andere sectoren zit het loon in de bouw helemaal goed. Een jonge, startende bouwvakker verdient er al snel een loon van 1.700 euro (netto) per maand.
4. De bouwsector is breed
Uiteraard is het aantal jobs in de bouw veel breder dan alleen die op bouwwerf. De kans dat er dus een plekje is voor jou in een van de grootste sectoren qua werkgelegenheid is dan ook meer dan reëel.
5. Je kan rekenen op heel wat extra’s
Nodeloos te zeggen dat je in de bouw kan rekenen op heel wat bijkomende vergoedingen, maar ook opleidingen en tal van extralegale voordelen. De bouwsector is een sector die heel erg onder druk staat qua werkkrachten. Werkgevers zullen er dan ook alles aan doen om hun medewerkers extra in de watten te leggen. Oh ja, je kan rekenen op minimum tweeëndertig vakantiedagen waarvan standaard twee weken tijdens de zomervakantie (bouwverlof).
6. De teamspirit is onovertroffen
Samen afzien (dat is het soms) maar ook samen dingen bouwen en creëren, schept een band. Door weer en wind, op bloedhete zomerdagen met de blote handen een gebouw in mekaar zetten. Dat is iets wat je niet alleen kan, dat doe je samen. Bouwvakkers zijn dan ook niet zelden makkers voor het leven. Dit soort teamspirit vind je op weinig andere plaatsen.
7. Je doet ervaring op die ook in je privéleven inzetbaar is
Als all-round bouwvakker ben je polyvalent inzetbaar. Die kennis kan je vervolgens overal gebruiken. Thuis een carport in mekaar timmeren of een uit de kluiten gewassen tuinhuis neerpoten? Daar heb jij voortaan niemand meer voor nodig.
Pascal Dewulf