Even de pauzeknop indrukken…
02/03/2020
Bijna de helft van de werknemers wil zijn of haar loopbaan eens onderbreken. Die reis waar je altijd al van droomde, meer tijd voor je kinderen of gewoon eens wat rust? Dat zijn de belangrijkste drijfveren.
Hoewel het aantal werknemers dat tijdskrediet neemt onder invloed van de verstrengde wetgeving die in april 2017 inging, daalt, blijft de behoefte bij werknemers aan meer rustpauzes weg van het werk groot. Werknemers willen even de pauzeknop indrukken om bijvoorbeeld uit te rusten, voor hun gezin te zorgen of op professioneel vlak te herbronnen. Maar niet voor iedereen hoeft de pauze lang te duren; veel werknemers zijn tevreden met hun huidige vakantie. 4 op de 10 werkende Belgen willen echter wel graag een werkonderbreking van enkele maanden of zelfs een sabbatjaar inlassen. Vooral werknemers jonger dan 55 zijn vragende partij.
Lange reis belangrijkste drijfveer
De vijf populairste redenen om een loopbaanpauze te nemen zijn: een lange reis kunnen maken (56%), afstand nemen van het werk en dagelijkse beslommeringen (51%), uitrusten en herbronnen (32%), meer tijd om de kinderen te kunnen opvoeden (22%) en opleidingen volgen (21%).
Ook andere maatregelen helpen
Niet voor iedereen hoeft een sabbatjaar. Voor opleidingen en familiale redenen bestaat tijdskrediet nog altijd onder bepaalde voorwaarden, maar ook minder drastische maatregelen kunnen een groot verschil maken. “Naast voldoende vakantie kunnen ook aandacht voor een goede verdeling tussen werk en privé en opleidingen voor werknemers soelaas bieden Denk dan aan thuiswerk, flexibele werktijden, opleidingen tijdens de werkuren en ook voldoende vakantie. Want uit eerder onderzoek weten we ook dat uitrusten (73%) en tijd kunnen doorbreken met het gezin (70%) de voornaamste redenen zijn waarom werknemers verlof nemen”, vertelt Tom Van de Vreken, woordvoerder bij Tempo-Team, de hr-dienstverlener die het onderzoek liet uitvoeren.
Mieke Vercruijsse