6 van de meest voorkomende redenen waarom medewerkers ontslag nemen

Er de brui aan geven? Je job vaarwel zeggen? Daar kunnen heel wat oorzaken van zijn. Dit zijn alvast 6 van de meest voorkomende redenen waarom mensen hun baan vaarwel zeggen.

1. Je collega’s deugen niet

Je hebt de beste intenties, maar ook een stelletje onbetrouwbare collega’s die je haast nooit ziet. En wanneer je ze ziet, is het om iets van jou te bekomen of om kritiek te geven op wat je gedaan hebt. Of net niet gedaan hebt. Of gewoon om je terecht te wijzen. Niet zelden gebeurt het ook nog met een smiley erbij om alles netjes te camoufleren. Dat soort collega’s zorgt voor een oncomfortabel gevoel waar je helemaal niet blij van wordt. En waar je uiteindelijk voor bedankt. Spijtig toch? Jij met de beste bedoelingen verlaat je job en zij blijven gewoon zitten waar ze zitten. Het leven kan soms hard zijn.

2. De bedrijfscultuur is niet om over naar huis te schrijven

Een bedrijfscultuur, die leer je pas kennen wanneer je ergens ook effectief aan de slag bent. En dan moet je soms na maanden vaststellen dat het op dat vlak helemaal niet goed zit. Sterker nog, de bedrijfscultuur is net het tegenovergestelde van wat jij eigenlijk beoogde. Een mismatch dus. Dan moet je beslissen. Ofwel ga je door, ofwel geef je er de brui aan. Tip in je beslissingsproces: een bedrijfscultuur verandert heus niet omdat jij er geen voeling mee hebt.

3. Je draait constant in overdrive

Veel werk, nog meer werk. Te veel werk. Je draait constant als een motor op veel te hoge toeren. En toch tracht er nog eentje wat bovenop de berg van taken te gooien. Gevolg: stress en nog eens stress. Gezellig je lunch opeten en even ontspannen, is er niet meer bij. Je holt van hier naar ginder en weer terug. Een normale werkdag waarin je je geplande taken voor die dag kan doen, is al lang een vage herinnering. Ook na je werkuren tracht je je schade in te halen. Je familie begint het stilaan in de gaten te krijgen en vraagt weer meer aandacht. Je werk-privébalans is bijgevolg een lachertje geworden. De boodschappen van je baas voor de nieuwe werkdag lopen immers al vanaf 7.30 ’s morgens weer binnen op je telefoon. En daar ga je weer. Ga echter niet door tot het gaatje. Want dan is het te laat.

4. Je wordt niet naar behoren verloond

Je verzet bergen werk, maar aan het eind van de maand komt er wel geen salarisberg. Is ook niet realistisch natuurlijk. Een berg moet je niet hebben. Wel een verloning waarvan je voelt dat die meer dan fair is en die boven dat vage begrip ‘marktconform’ uitstijgt. Jezelf uit de naad werken en dan met een aalmoes naar huis worden gestuurd, is een reden voor ontslag.

5. Respect is onbekend

Waardering voor je werk is cruciaal. Het creëert zingeving en dat is iets waar mensen vandaag meer dan ooit naar op zoek zijn. Krijg je dat niet, dan leidt dat tot vervlakking. Je goesting verdwijnt en je gaat op automatische piloot. Alles wat je doet, wordt als vanzelfsprekend beschouwd. En dat is (figuurlijk) dodelijk voor de werkijver.

6. Je hebt geen werkvrijheid

Autonomie is iets dat jou quasi vreemd is. Je wordt constant gemicromanaged met deadlines, telefoontjes, e-mails en bijkomende todo’s van je baas. Het lijkt alsof je met zo’n middeleeuwse gevangenenbal met ketting om je been loopt. Je wil wel voluit gaan, maar je wordt overdreven in de pas gehouden waardoor je carrièregewijs onvoldoende snelheid kan halen. Tijd om andere horizonten op te zoeken.

Pascal Dewulf