Ben je gebonden door het arbeidsreglement van je nieuwe werkgever?

Als je in dienst treedt bij een nieuwe werkgever zal die je normaal een kopie van het arbeidsreglement bezorgen. Ben je daardoor dan gebonden of kan je sommige bepalingen van het arbeidsreglement betwisten?

Wat staat erin?

In het arbeidsreglement staat wat je rechten en plichten zijn in het bedrijf. Zo staat er onder andere in welke uurroosters binnen het bedrijf gelden alsook wat de opzegtermijnen zijn en hoe die worden bepaald. Je vindt er ook een aantal feitelijkheden in terug die je werkgever kan beschouwen als een reden voor een ontslag om een dringende reden. Als je werkgever zich de mogelijkheid voorbehoudt om je tuchtsancties op te leggen vind je die al eveneens terug in het arbeidsreglement.

Bindend

Als je bij een nieuwe werkgever aan de slag gaat, heeft die allicht al een arbeidsreglement dat in het bedrijf van toepassing is. Op het moment dat je werkgever je het arbeidsreglement overhandigt (dat zal vaak gebeuren op de eerste werkdag) is dat tegenstelbaar aan jou en ben je erdoor gebonden. Dat geldt trouwens voor het hele reglement.

Die regel geldt zelfs als je het niet eens zou zijn met bepaalde clausules die erin staan.  Om te bewijzen dat je werkgever het arbeidsreglement aan je afgaf, zal hij je trouwens vaak een ontvangstbewijs laten ondertekenen.

Uitzondering

Op de regel dat je gebonden bent door het arbeidsreglement bestaat er wel een uitzondering.  Meer bepaald kan je de toepasselijkheid van bepaalde bepalingen uit het arbeidsreglement betwisten als de bepalingen in kwestie niet wettelijk zouden zijn.

Opmerkingen, en dan?

Heb je opmerkingen bij de inhoud van het arbeidsreglement dan kan je die aan je werkgever laten kennen.  Je werkgever is echter niet verplicht om met je opmerkingen ook effectief iets te doen.  Zo kan je hem niet verplichten om het arbeidsreglement aan te passen. Wat eventueel ook kan, is dat je werkgever in je arbeidsovereenkomst een clausule zet waardoor bepaalde clausules van het arbeidsreglement opzichtens jou niet gelden. In de regel gaan de bepalingen van je arbeidsovereenkomst nu eenmaal voor op wat er in het arbeidsreglement staat.

Jan Roodhooft, advocaat