Waarom bewuste stiltes tijdens een sollicitatiegesprek in jouw voordeel spelen
24/04/2024
Tijdens een sollicitatiegesprek ga je er doorgaans voor. All-in. Toch betekent dat niet dat je zoveel mogelijk aan de praat moet zijn. Integendeel. Regelmatig stiltes inbouwen tijdens het gesprek speelt enkel maar in je voordeel.
Tijdens sollicitatiegesprekken ga je al eens te veel praten. Dat komt vaak omdat je je wat ongemakkelijk voelt en daarmee jezelf probeert te sussen. Weet echter dat hoe meer je praat, hoe meer je blootgeeft van jezelf. Uiteraard moet je een beeld van jezelf ophangen tijdens een sollicitatiegesprek. Doe dat echter gedoseerd. Laat ook je gesprekspartner aan het woord om te horen wat hij/zij te vertellen heeft. Dat geeft je extra argumenten om het gesprek in de richting te sturen die jij wil.
Druk van de ketel
Stiltes zijn ook ideaal om wat druk van de ketel te halen. Wanneer je bijvoorbeeld een netelige vraag krijgt voorgeschoteld. Neem dan ook rustig je tijd. Denk echt na over de vraag. Ook wanneer het gesprek dan even stilvalt. Het maakt je gesprekspartner alleen maar nieuwsgieriger over wat gaat komen. Het geeft jezelf tegelijkertijd ook een beheerst elan. En dat werkt dan weer statusverhogend.
Dezelfde golflengte
Gebruik ook stiltes wanneer je een uitgebreide uitleg doet. Dat geeft je gesprekspartner de tijd om de informatie die je afvuurt, te verwerken. Wanneer je immers maar de hele tijd doorgaat, zal de persoon aan de andere kant al snel de draad verliezen in je betoog. En dat speelt niet in jouw voordeel. Wanneer je je informatie in hapklare stukjes deelt met je gesprekspartner zal die ook meer meegaan in het gesprek. Je maakt immers tijd om op dezelfde golflengte te blijven met je gesprekspartner.
Gewicht aan je woorden
Weet ook dat hoe minder woorden je gebruikt, hoe meer je woorden gaan doorwegen. Uiteraard moet je een duidelijk en helder gesprek aan de gang houden. Minder woorden gebruiken betekent niet dat je in korte zinnetjes gaat spreken. Wel dat je weet wanneer je moet ophouden met praten en gaan voor een korte stilte. Om gewicht aan je woorden te geven.
Krachtige présence
Ook tijdens niet-verbale communicatie kunnen stiltes wonderen doen. Terwijl je handen schudt bijvoorbeeld. Even niets zeggen, gewoon een handdruk en oogcontact maken. Dat geeft je een erg krachtige présence. Je neemt als het ware je gesprekspartner in je op zonder onmiddellijk een gesprek te starten. Dat versterkt je aanwezigheid en richt de focus veel sneller op jouw persoontje. Wees dus niet beschroomd om regelmatig een stilte in te lassen tijdens een sollicitatiegesprek. Tot slot: laat die stiltes uiteraard niet te lang duren. Anders krijg je weer een vervreemdend effect tijdens het gesprek.
Pascal Dewulf