5 supertips om optimaal samen te werken met je collega’s
22/04/2024
Goed samenwerken met je collega’s is het halve werk. Met deze 5 supertips wordt dat alvast een makkie.
Volg de gulden regel
De basis voor een goede samenwerking begint… bij jezelf. Besef dat elke collega anders is, zowel qua persoonlijkheid als qua werkwijze. Wanneer je dat begrijpt en daar actief op inspeelt, ga je veel minder snel irritaties of frustraties oproepen. Accepteer voorts ook dat iedereen in het team naar best vermogen zijn/haar bijdrage levert. Die gulden regel dan? Behandel je collega’s net zoals jezelf zou willen behandeld worden.
Wie doet wat en waarom
Onduidelijke rollen en verantwoordelijkheden leiden altijd tot hommeles. En tot onnodige wrevel tussen jou en je collega’s. Iedereen heeft het immers druk. Wanneer jullie echter steevast naar mekaar moeten zitten kijken wanneer er een taak jullie richting uitkomt, dan is er iets grondig mis. Conditio sine qua non voor een vlotte samenwerking is immers dat iedereen op tijd en stond weet wie wat doet en waarom. Het kan natuurlijk al eens zijn dat er iemand moet invallen op dat vlak. Wanneer eenieders rol en verantwoordelijkheid in het geheel echter helder is, dan zal ook dat helemaal van een leien dakje lopen.
Communiceer ajb
Goed communiceren is een geweldige vaardigheid op zich. Wanneer je dat onder de knie hebt, ben je eigenlijk al zo goed als ter bestemming. Dat impliceert uiteraard ook dat je je openstelt naar je collega’s en helder en op een eenduidige manier communiceert. Communiceren is echter ook tweerichtingsverkeer. Je collega’s dienen gevolg te geven aan wat jij zegt, maar omgekeerd geldt dat evenzeer. Dat betekent voor jou dus ook actief luisteren en bereid zijn om bij te sturen waar nodig en te leren van een ander. Ook om duidelijk te begrijpen wat er nu eigenlijk wordt bedoeld. En bijkomende vragen te stellen wanneer je het even niet meer ziet. Hou daarbij ook rekening met verschillende communicatiestijlen. Het is niet omdat jij een spraakwaterval bent, dat al je collega’s dat ook zijn. Probeer daarom steeds op een gemeenschappelijk niveau met mekaar in overleg te gaan. In de praktijk betekent dat soms wat meer geduld hebben, niet geïrriteerd raken wanneer je collega’s niet onmiddellijk weg zijn met je betoog of mogelijk wat minder oplossingsgericht zijn dan jezelf.
Voorkom dat je een duikboot wordt
Niet letterlijk natuurlijk. Wel figuurlijk. Voorkom nadat je een taak krijgt toegewezen dat je spreekwoordelijk onder de waterspiegel verdwijnt en pas weer boven water komt wanneer je helemaal klaar bent met de dingen. Overleg daarentegen regelmatig onderweg zodoende dat je op gewijzigde doelstellingen of andere verwachtingen makkelijk kan inspelen.
Creëer betrokkenheid met je collega’s
Ook buiten het formele circuit mag je zeker tijd maken voor je collega’s. Dat betekent een babbeltje bij de koffiemachine, een onverwacht telefoontje vanaf je thuiswerkplek of een leuk compliment in de teamchat. Zo creëer je ook als mens nabijheid met je collega’s. Uiteraard zijn je collega’s niet je familie, maar toch moet je het menselijke aspect daarbij zeker niet uit het oog verliezen.
Pascal Dewulf
Bron: intermediair.nl