Uitgeput door je werk? Zo kom je er weer bovenop
17/04/2024
Ken je dat gevoel dat je er werkgewijs helemaal doorzit? Na de werkdag plof je in de sofa en dommel je zo in? Na een nachtje slapen heb je opnieuw wat energie, maar enkel om de eerste uren van de werkdag door te komen. Daarna gaat het weer snel bergaf. Herkenbaar? Dan zit je energetisch hoogstwaarschijnlijk op je tandvlees. Zo kom je daar alvast weer bovenop.
Uitputting manifesteert zich op veel manieren. Je bent vaak prikkelbaarder, snel emotioneel ook. Voornaamste kenmerk is tired but wired. Vrij vertaald betekent dit dat je weliswaar erg moe bent, maar toch in een constante staat van paraatheid vertoeft. Iets wat je dan vaak merkt, is dat je ’s nachts wakker wordt op een bepaald uur en schijnbaar helemaal energiek bent.
Het glas is vol
Dat ligt onder andere aan je cortisolniveau, het stresshormoon in je lichaam. Dat zorgt ook voor je slaap- en waakritme. Probeer je een glas water voor te stellen. Het water in het glas is je cortisolniveau. Op een normale werkdag zit daar ’s avonds een bodempje van in het denkbeeldige glas. Dat begint zich vervolgens gedurende de nacht te vullen terwijl je slaapt. Wanneer het water aan de rand zit, word je vervolgens wakker. Leef je voortdurend in stress en ben je uitgeput, dan is dat denkbeeldige glas vaak al voor meer dan de helft gevuld wanneer je naar bed gaat ’s avonds. Het gaat dus veel sneller vol zijn waardoor je ook veel sneller gaat ontwaken. Vandaar die slapeloosheid bij stress en uitputting. Er zijn ook andere symptomen die je uitputting duidelijk maken: hoofdpijn, spierpijn (je bent gespannen), slechte spijsvertering en je wordt sneller ziek omdat die uitputting immers ook je immuunsysteem gaat ondermijnen.
Maak tijd voor jezelf
Wat moet je daar nu in godsnaam aan doen? Meer tijd maken voor jezelf is wel het allerbelangrijkste. Niet constant volledig opgaan in je werk. Jij bent er ook nog als mens en jouw welzijn is belangrijk. Ga ook eens op de rem staan, al was het maar voor jezelf. Wat iemand anders daarvan denkt, is zijn/haar probleem. Dat betekent ook dat je de nodige realiteitszin aan de dag legt en eveneens tijd maakt voor andere dingen in je leven zoals je familie en vrienden. En denk eraan: je baas is niet je vriend. Je collega’s ook niet. Van zodra je uitvalt omdat je het niet meer trekt, staat binnen de kortste keren iemand anders in de startblokken. Wees dus loyaal naar je baas en je collega’s, maar evenzeer naar jezelf. Alleen zo kan je voorkomen dat je er helemaal onderdoor gaat. En neem tijdens de werkdag tijd om te eten, te wandelen, een leuke babbel te hebben en ook te genieten van alle kleine dingen van het leven. Kortom, zorg voor jezelf en dan zal uitputting niet snel een kans krijgen. En blijf je energiek en monter op de werkplek. En daar doe je ook je baas en collega’s een plezier mee.
Pascal Dewulf