Waarom werk jij eigenlijk? Is je antwoord ‘om geld te verdienen’, dan is het tijd om je vragen te stellen

Uiteraard werk je om je kost te verdienen. Dat is de normaalste zaak van de wereld. Wanneer je echter enkel werkt om geld te verdienen en je job je voor de rest Siberisch koud laat, dan moet je misschien even een momentje van (zelf)reflectie inlassen. Dit is waarom.

07:00, de wekker gaat. Je buitelt uit bed en sloft naar de badkamer. Het is maandag en je kijkt nu al uit naar vrijdag wanneer het weer weekend is. Je wordt tenminste wel betaald. Dat is een schrale troost voor je motivatie. Wat later ben je op de werkplek en sleep je jezelf weer door de zoveelste werkdag. Goesting en energie uit je werk halen, is voor jou enkel maar een vage herinnering of wensdroom. Tijd om schoon schip te maken, en opnieuw sprankel in je werk te krijgen.

Apegapen

Liggen je job en jijzelf een beetje op apegapen? Dan ben je gelukkig niet alleen. Uit Nederlands onderzoek blijkt immers dat ruim 1 op de 3 Nederlanders enkel werkt om brood op te plank te krijgen, althans wanneer we Heidi Jansen mogen geloven. Zij is directeur en hoofddocent van een opleiding voor loopbaanprofessionals en auteur van het boek Werk en zingeving, van succes naar betekenis.

Opmerkelijke cijfers

“Mensen die hun werk als baan zien, werken om brood op de plank krijgen. Dat betreft in Nederland 35 procent’, aldus Heidi Jansen. “Mensen die hun werk als carrière zien, werken voor status en persoonlijke ontwikkeling. Dat betreft 31 procent. Tot slot is er nog 23 procent die werk als roeping ziet en verschil wil maken en 11 procent weet het gewoonweg niet.’ Toch wel opmerkelijke cijfers.

Zekerheid en structuur

“Werk geeft ons, naast zekerheid, structuur, vriendschappen en geborgenheid toch vooral ook een manier om mee te tellen in onze maatschappij”, gaat Heidi Jansen verder. “Een groot deel van de Nederlanders werkt voornamelijk om de kost te verdienen. ‘Maar met minder werken komen we ook rond. Daar zit dus meer achter.” Waar mensen vroeger slechts werkten om geld te verdienen, hebben we volgens Heidi Jansen nu ook zelfrealisatie aan dat werk gekoppeld. “Werk is dé plek geworden waar je meetelt en jezelf kunt realiseren. Waar vroeger het collectief, de samenwerking en zorg voor elkaar centraal stond, is nu het individu in zijn werkomgeving het belangrijkst.”

Verbinding en zingeving

Tegenwoordig leven we bovendien in een meritocratische samenleving en verkrijgen we onze maatschappelijke positie op basis van onze eigen prestaties. Verdien jij veel geld met jouw werk? Dan word je als succesvol gezien in onze maatschappij. Dat zegt iets over jou. Volgens Jansen is hiermee een soort innerlijke dwang ontstaan om het werk goed te doen. Heb je succes? Dan doe je ertoe. En verdien je veel geld? Dan lijkt dat iets over je waarde te zeggen. Trap echter niet in die buitenspelval. Zie werk naast een middel om geld te verdienen ook als instrument om jezelf te ontplooien, om te leren en te groeien. Voor jezelf, niet (enkel) voor je baas, zowel vaktechnisch, als intermenselijk. Zie werk als motor voor verbinding en zingeving.

Hoog tijd voor verandering

Kan je in je huidige job die dingen niet vinden of realiseren? Dan is het hoog tijd om daar verandering in te brengen. Wanneer je immers enkel werkt voor het geld op je rekening, riskeer je op een bepaald moment uitgeblust achter te blijven. En dat kan absoluut niet de bedoeling zijn. Werk is immers ook om je energie te geven en er als mens, maar ook als professional beter van te worden.

Pascal Dewulf

Bron: MTSprout.nl