Moet je werkgever je betalen als je wachtdienst hebt?

In het bedrijf waar je werkt, verzorg je soms een wachtdienst waarbij je thuis mag zijn maar opgeroepen kan worden voor één of andere interventie. Moet je werkgever je daarvoor dan betalen? Wat zei het Hof van Cassatie daar recent over?

Waarover gaat het?

Werknemers met bijvoorbeeld een technische functie moeten wel eens gedurende bepaalde dagen en uren beschikbaar zijn om op het bedrijf waar ze werken (of bij klanten) een interventie te gaan doen wanneer dat nodig zou blijken. De uren tijdens dewelke ze beschikbaar zijn, moeten ze niet op het bedrijf doorbrengen maar mogen ze thuis wachten op een eventuele oproep. Krijgen ze die oproep, dan moeten ze binnen een beperkte tijdspanne ter plaatse bij de klant of op het bedrijf kunnen zijn.

Moet de werkgever betalen?

Of je voor de uren ‘wachtdienst’ vergoed moet worden of niet, hangt volgens een recent arrest van het Hof van Cassatie af van de bewegingsvrijheid die je tijdens de wachtdienst hebt. Als die vrijheid te beperkt is dan is er sprake van arbeidstijd waarvoor je werkgever je moet betalen. Men zal dus nakijken of je mogelijkheden om je tijd vrij te besteden tijdens de wachtdienst op objectieve en aanzienlijke wijze worden ingeperkt. Bij een discussie is het de rechtbank die hierover zal beslissen en die het laatste woord heeft.

Weet wel dat er in de sector waarin je werkzaam bent specifieke afspraken kunnen bestaan waarbij je bijvoorbeeld ook een vergoeding kan vragen voor wachtdiensten die je mogelijkheid om je tijd vrij te besteden niet te veel inperken.

Hoeveel betalen?

Het is niet omdat je voor de uren dat je wachtdienst doet, betaald moet worden, dat je dezelfde vergoeding moet krijgen als voor je gewone arbeidsuren. Je werkgever kan namelijk verschillende verloningen voorzien voor verschillende soorten werk. Hij kan je dus minder betalen voor de uren waarop je enkel beschikbaar bent (en niet moet ‘uitrukken’) tijdens een wachtdienst. Werd je loon vastgesteld per gewerkt uur zonder onderscheid naar de aard van de geleverde diensten, dan is dit loon ook verschuldigd voor de uren dat je wachtdienst deed.

Jan Roodhooft, advocaat