Zo kies je optimaal tussen twee droomjobs

Moeten kiezen tussen twee droomjobs, het lijkt een ideale uitgangspositie. Toch kan het soms ook uitdraaien op een heus dilemma. Wij helpen jou alvast graag de juiste keuze te maken.

Een weloverwogen keuze maken wanneer je moet kiezen tussen twee droomjobs. Daarvoor ga je niet over één nacht ijs. Kijk dan ook verder dan de vacaturetekst. Snuister eens tussen Googlereviews bijvoorbeeld. Of loop eens door de (online) kranten of gebruikersfora van het bedrijf waar je aan de slag wil. Je zou verrast zijn wat je daar zoal allemaal te weten komt. Bevraag zeker ook de mensen rondom jou. Gegarandeerd dat er bijvoorbeeld iemand in je LinkedIn-netwerk zit die al ervaring heeft met één of twee van de bedrijven.

Scoren maar

En dan is er het lijstje. Ja, dat had je wel kunnen verwachten. Maak drie kolommen. In de eerste kolom zet je de dingen die voor jou in een job echt belangrijk zijn. In de tweede kolom zet je vervolgens bovenaan de naam van het eerste bedrijf. In de derde kolom de naam van het tweede bedrijf. Scoor nu elk van de elementen die je hebt vermeld in de eerste kolom, van 1 tot 10 (van ontevreden tot helemaal tevreden). De scores bepaal je op basis van alle informatie die je ondertussen al hebt verzameld over beide bedrijven. Kijk vervolgens welk van de bedrijven er het beste uitkomt. Simpel, maar wel erg effectief. Herhaal dit proces na het eerste (en tweede) sollicitatiegesprek.

Niet te rooskleurig

Zie het ook niet té rooskleurig. Op papier lijkt die functie mogelijk een fantastische opportuniteit. Overdenk echter het hele plaatje. Hebben ze flexibele werkuren? Mag je ook van thuis uit werken? Zo niet, hoelang duurt de dagelijkse verplaatsing? En nog belangrijker: gaat deze baan je toelaten om te groeien als professional, maar ook om jezelf te ontplooien zoals jij voor ogen hebt in je carrière? En hoe zit het met je salaris? Heb je toegevingen moeten doen omdat ze eerst wilden zien ‘welk vlees ze in de kuip hebben’? En kan je doorgroeien? Je ziet het, een droomjob is veel meer dan een indrukwekkend visitekaartje. Indien je er niet uitraakt met al die vragen, maak dan opnieuw een lijstje met alle elementen zoals salaris, vakantiedagen, balans tussen werk en privé en ga weer scoren.

Fingerspitzengefühl

Dit is een vreemde, maar toch mag je het niet negeren. Jouw intuïtie. Vertrouw eens wat vaker op dat stemmetje in jezelf. Jouw fingerspitzengefühl kan een geweldige indicator zijn voor het beslissingsproces. Negeer daarbij ook niet de eerste indrukken. Die zitten er vaak pal op. Ben je uitgeput na een sollicitatiegesprek in je droombedrijf? Of voel je je net helemaal opgeladen? Het zijn vaak al tekenen aan de wand. Niet zelden hebben we bij een job keuze de neiging om rationaliteit de overhand te laten nemen en ons gevoel daarbij compleet te negeren. Niet doen. Niet enkel wat je denkt, is van belang. Ook wat je voelt, telt op zo een moment voor een deel mee.

Pascal Dewulf