Geen gewaarborgd loon als je arbeidsongeschikt bent door je eigen fout?
07/02/2024
Als je arbeidsongeschikt bent door een ziekte of ongeval heb je in principe recht op een gewaarborgd loon van je werkgever. Een uitzondering op die regel geldt als je arbeidsongeschiktheid het gevolg is van een zware fout die je beging. Maar wanneer is dat het geval?
Stel: tijdens een weekendje stappen raak je betrokken in een ruzie waarbij je enkele rake klappen krijgt. Of je stapt met een glas te veel op in je wagen en hebt een ongeval waarbij je gewond raakt. Als je hierdoor een tijdje arbeidsongeschikt bent, is het de vraag of je werkgever je wel een gewaarborgd loon moet betalen.
Niet bij zware fout
In principe moet je werkgever je in alle gevallen waarin je arbeidsongeschikt bent een gewaarborgd loon betalen. Op die regel bestaan er wel enkele uitzonderingen. Zo moet hij je niet betalen als de arbeidsongeschiktheid te wijten is aan je zware fout. Ook als je arbeidsongeschikt geraakte als gevolg van een ongeval tijdens een sportcompetitie of -evenement waarvoor de organisator toegangsgeld heeft ontvangen en waarvoor de deelnemers een beloning ontvingen in welke vorm dan ook is je werkgever je geen gewaarborgd loon verschuldigd.
Wanneer is er sprake van een zware fout?
De wet definieert niet wat een zware fout is en wat niet. Bij een discussie is het uiteindelijk de rechtbank die het laatste woord heeft. In de praktijk wordt zo’n zware fout slechts zelden weerhouden. Zelfs als je feiten zou hebben begaan die voldoende zouden zijn voor een ontslag om een dringende reden moeten deze nog niet noodzakelijk als een zware fout worden aanzien.
Je kan bij een discussie overigens ook nog zeggen dat het aan je werkgever is om de zware fout te bewijzen en dat elke twijfel in jouw voordeel moet spelen. Je werkgever heeft wel het recht om bij twijfel te informeren naar de omstandigheden van het ongeval.
Enkele voorbeelden
Er zou bijvoorbeeld een zware fout kunnen worden weerhouden als je bewust deelneemt aan een gevecht tijdens het uitgaan waarbij je een aantal klappen uitdeelt en er zelf ook krijgt. Ook als je dronken in je wagen stapte en een verkeersongeval veroorzaakt waarbij je gewond raakt kan er sprake zijn van zo’n zware fout. Hetzelfde zou bijvoorbeeld ook kunnen gelden als je in beschonken toestand allerhande waaghalzerij gaat doen en dat slecht afloopt.
Jan Roodhooft, advocaat