Zo wordt je vakantiegeld binnenkort verrekend als je als bediende elders aan de slag gaat
26/12/2023
Als je arbeidsovereenkomst eindigt, betaalt je werkgever je een ‘vakantiegeld uit dienst’. Je nieuwe werkgever zal vervolgens dit bedrag ‘verrekenen’. Maar wist je dat er vanaf 1 januari 2024 nieuwe regels gelden over hoe dat moet gebeuren?
Vakantiegeld bij vertrek
Als je als bediende vertrekt bij je werkgever dan betaalt die jou het vakantiegeld uit voor nog niet opgenomen vakantiedagen van het lopende jaar. Werd het dubbel vakantiegeld voor het lopende jaar nog niet betaald, dan ontvang je dat eveneens. Daarnaast heb je ook recht op het enkel en dubbel vakantiegeld voor de reeds opgebouwde vakantie van het volgende jaar.
Je nieuwe werkgever ‘verrekent’
Je nieuwe werkgever moet het vakantiegeld dat je opbouwde bij je vroegere werkgever niet nog eens betalen. Hij zal dat ‘verrekenen’. Die verrekening gebeurde tot nu meestal op een vast moment met name bij de indiensttreding bij je nieuwe werkgever of op het moment dat het dubbel vakantiegeld wordt betaald (veelal in mei of juni). Dat had tot gevolg dat je dan wel eens geen of zelfs een negatief loon kon ontvangen op het betreffende moment.
Nieuwe regels
Vanaf 1 januari eerstkomende gelden er nieuwe regels in verband met deze verrekening. Meer bepaald moet je nieuwe werkgever vanaf dan het enkel vakantiegeld dat je bij je vertrek al kreeg uitbetaald door je vroegere werkgever voor een deel verrekenen als je één of meer dagen vakantie neemt.
Je nieuwe werkgever zal namelijk per opgenomen vakantiedag 90% moeten aftrekken van je brutodagloon, zodat je daar maar 10% van ontvangt. In december zal je werkgever dienen na te gaan of nog een verdere correctie nodig is. Als dat het geval is, zal hij je een stukje moeten terugbetalen of een verdere inhouding moeten doen. Als er sprake is van een inhouding mag die maximaal 20% van je nettoloon bedragen. Volstaat dit niet dan moet je werkgever de inhouding over twee maanden spreiden.
Jan Roodhooft, advocaat