Je hechtingsstijl bepaalt jouw werkgeluk: hechtings-wat?
06/11/2023
Wist je dat we allemaal een bepaalde hechtingsstijl hebben naar andere mensen, maar ook op de werkplek? En dat die hechtingsstijl in grote mate je werkgeluk bepaalt? Wij geven graag tekst en uitleg.
Krijg je het soms op je heupen van je collega’s/baas? De oorzaak is vaak niet te zoeken bij het feit dat jullie mekaar niet begrijpen. Niet zelden ligt het aan de manier waarop we als mensen op een dieper niveau met mekaar omgaan. Meer bepaald, de hechtingsstijl die we hebben. Hechtings-wat? Lees even verder.
De basis van je relaties
Een hechtingsstijl kan je zien als de manier van omgaan die jij hanteert naar jouw collega’s/je baas. Het bepaalt met andere woorden de basis van waaruit jij relaties legt met anderen. Jouw hechtingsstijl wordt voornamelijk bepaald door hoe je ouders met je omgingen als kind, maar ook hoe je als puber in je vriendenkring contacten legde en evolueerde. Er zijn zo een viertal ‘hechtingstypes’.
Complimentjes geven
De eerste hechtingsstijl is de ‘veilige hechting’. Die zorgt ervoor dat je je doorgaans niet snel bedreigd voelt op de werkplek. Je luistert naar je collega’s, houdt rekening met hun behoeften, reageert empathisch en geeft ook vaak complimentjes. Jij bent de ideale collega, zo lijkt het wel. Bij een ‘vermijdende hechting’ voel je je daarentegen niet altijd erg zelfzeker, en probeer je jezelf te verbergen voor je werkmakkers door geen emoties te tonen. Kortom, je bent niet echt jezelf en dat kost je heel veel energie. Bovendien kunnen je collega’s wel eens een vreemd gevoel hebben wanneer ze met jou samenwerken. Ze voelen aan dat je niet bent wie je echt bent zonder dat ze het misschien expliciet tegen je zeggen.
Uit op erkenning
Wanneer een ‘onveilig, claimende hechting’ jou typeert dan ben je doorgaans uit op erkenning. Je vraagt veel van je collega’s. Tegelijkertijd houd je echter geen rekening met de reële behoeftes van de ander. Niet leuk voor je collega’s. Je bent dan ook niet hun echte lieveling. Ze werken wel met je samen, maar vaak omdat het moet. Aangenaam is anders. Tot slot is er de ‘gedesorganiseerde hechting’: je hebt weinig zelfvertrouwen en hebt bovendien niet het idee dat je je collega’s kan vertrouwen. Dat leidt op de werkplek vaak tot wispelturig gedrag van aantrekken en afstoten. Je collega’s weten met andere woorden niet echt goed wat ze aan je hebben. En dat leidt mogelijk al eens tot frustraties of discussies. Zie je: met je collega’s/baas overweg kunnen, is veel complexer dan je misschien wel zou kunnen denken. Ken jij ondertussen je hechtingsstijl? Dan kan je er misschien aan werken en een en ander bijsturen. Succes!
Pascal Dewulf
Bron: intermediair.nl