Ziekteverzuim opnieuw gestegen

Daar ga je weer voor een nieuwe werkdag. Aan je computerscherm. En tokkelen maar. Gezond voor lichaam en geest? Niet echt. Althans wanneer we psycholoog Heilwine Bakker mogen geloven. Dit is waarom.

Het ziekteverzuim in België bereikte vorig jaar een nieuw recordniveau. Dat blijkt uit de Employment Tracker van hr-dienstverlener SD Worx, die maandelijks de salarisgegevens van 70.000 werkgevers en bijna een miljoen werknemers in de privésector in België analyseert. Het kortverzuim (minder dan 1 maand) kende de grootste stijging met bijna 20% (tot 3,43%) en overtreft zo voor het eerst (sinds 2016) het middellang verzuim (tussen 1 maand en 1 jaar), dat steeg met 1,65% tot 3,18%. Gemiddeld gingen er in 2022 6,6% dagen verloren door afwezigheid van korte of middellange duur.

Voortdurend in ‘on’ modus

Hoe dat zo allemaal komt? Misschien is de manier waarop we werken wel ongezonder dan we zouden kunnen vermoeden. ’s Morgens aan je scherm gaan zitten en pas weer van je plaats komen voor een ultrakorte lunch? Niet goed.  Om vervolgens tot 17 uur of later door te gaan. Aan één stuk. Je bent als het ware voortdurend in ‘on’ modus. En dat kan echt niet gezond zijn aldus psycholoog en auteur Heilwine Bakker: “In fysieke beroepen zijn pauzes heilig, want fouten zijn gevaarlijk. In dienstverlenende (kantoor)banen is het gebrek aan die pauzes net zó gevaarlijk.”

Aan het eind van je Latijn

Volgens Bakker is het stijgend ziekteverzuim dan ook te wijten aan het feit dat veel mensen aan het eind van hun Latijn zijn. Heilwine Bakker: “We zijn moe, doodmoe. De oorzaak daarvan is dat we er altijd moeten staan. De meesten van ons verrichten kenniswerk. En dat voortdurend verlenen van informatie, wordt enorm onderschat. We draaien elkaar helemaal gek met e-mails, telefoontjes en (online) vergaderingen. Het betekent dat je voortdurend alert moet zijn op wat je omgeving van je vraagt, waardoor je lichaam continu in de hoogste staat van activatie staat. Dat maakt het knap lastig te ontspannen. En dat gebrek aan ontspanning, of hersteltijd, onderschatten we massaal.”

Neem zelf het heft in handen

Nog volgens Bakker is het dan ook cruciaal om zelf het heft in handen te nemen en tijdens de werkdag pauzes in te lassen: “Ontspanning is de zuurstof voor de ziel. Zie een mens als een batterij, die soms leegloopt (door de stressfactoren die veel inspanning vergen) en weer oplaadt. Dat opladen gebeurt in onze hersteltijd, wanneer we ‘uit’ staan en we onze focus bij ons eigen doen, denken en voelen kunnen houden. Alleen dan is er ruimte om de indrukken van de dag te verwerken.” Bakker pleit dan ook voor meer kwalitatieve minipauzes tijdens de werkdag. Even een frisse neus halen of ook een leuke babbel met een collega bijvoorbeeld. Zeker niet tijdens pauzes op je bureaustoel blijven zitten en pakweg je Facebook checken.

Pascal Dewulf

Bron: MTSprout.nl