Waarom bananen je betere beslissingen laten nemen op de werkplek
03/10/2023
Bananen zijn goed voor je gezondheid. En voor je werkprestaties. Dit is waarom.
Bananen, en vooral dan rijpe exemplaren, barsten van de natuurlijke suikers. Dat noemen ze fructose. Vruchtensuiker dus. In jouw lichaam wordt die fructose echter omgezet in glucose. Daarvan hebben onderzoekers geconstateerd dat het bijdraagt aan het verhogen van het dopaminegehalte in jouw brein. Dat is erg belangrijk voor jouw werkprestaties. Wanneer je immers te weinig glucose in je bloed hebt, neemt het risico toe dat je terechtkomt in een situatie van wat wetenschappers deal fatigue noemen. Vrij vertaald: onderhandelingsmoeheid.
Neveneffecten
Die mentale moeheid leidt trouwens tot allerlei neveneffecten. Wanneer je immers te weinig glucose in je bloed hebt, zou je bijvoorbeeld minder moeite gaan doen om tot een akkoord te komen met je collega’s. Op dat moment ben je dus minder teamgericht en productief tijdens pakweg een meeting of een project waar jullie gezamenlijk aan werken. Sterker nog: de kans dat je dan ronduit tot slechte besluiten zou komen, neemt drastisch toe.
Mentale moeheid
Volgens de Zweedse hoogleraar en onderhandelingsexpert Lars-Johan Åge verbruiken we grote hoeveelheden glucose voor alle vormen van zelfcontrole die we proberen uit te oefenen. “Denk alleen maar al eens aan hoe je je voelt als je misschien je lunch of tussendoortje hebt overgeslagen. En wat er dan doorgaans gebeurt wanneer je iemand tegenkomt die iets zegt wat je niet leuk vindt”, aldus Åge. Reden te meer dus om te zorgen dat we ons glucosepeil, onze bloedsuikerspiegel, in de hand houden wanneer we overeenstemming willen bereiken met collega’s tijdens de werkdag. Toch nuanceert de Zweedse hoogleraar zijn stelling enigszins: “Als je weet dat je over tien minuten een belangrijke meeting hebt, is een banaan een prima idee. Maar als je vandaag al weet dat je morgenvroeg een probleem moet bespreken met een collega, is het belangrijker om goed te slapen en te ontbijten.”
Gaan met die banaan
Onderzoeker Michael Green van de Britse Aston University heeft dan weer onderzocht hoe voedsel ons gedrag beïnvloedt. Hij wijst erop dat circa 25 gram glucose in het bloed het ideale gehalte is om de hersenen optimaal te laten functioneren. Laat dat nu precies overeenkomen met de consumptie van een banaan. Los van het glucoseverhaal is het zo dat bananen liefst vijf van de acht soorten vitamine B bevatten. Die vitamines zijn van groot belang voor het zenuwstelsel. Het mineraal kalium (dat ook royaal aanwezig is in bananen) zorgt voor het verlagen van een te hoge bloeddruk terwijl de aanwezige vezels bijdragen aan een goede gezondheid van je hart en een optimale spijsvertering. Moraal van het verhaal: neem iedere dag een banaan mee naar kantoor.
Pascal Dewulf
Bron: MTSprout.nl