6 manieren om steengoede ideeën te verzinnen op de werkplek

Even in meeting om met je collega’s wat ideeën te verzinnen? Dat lukt helaas niet altijd. Creatief zijn, kan je immers niet op bevel. Dit zijn alvast 6 manieren om snel steengoede ideeën te bedenken op de werkplek.

Mind mapping

Dit is een veel gebruikte techniek tijdens brainstorming sessies. Je pakt er een whiteboard bij en zet in het midden het thema of het probleem waarrond jullie willen brainstormen. Vervolgens komen op het bord alle associaties van het probleem. Die verbind je met het centrale thema. Elke associatie kan een aantal subassociaties hebben. Uit die associaties distilleer je vervolgens een aantal kernwoorden die je naar de nieuwe ideeën moeten brengen.

Denk in obstakels

Hier ga je eigenlijk omgekeerd brainstormen. In plaats van naar een oplossing te zoeken, tracht je alle obstakels in kaart te brengen. Raar maar waar, die insteek gaat je doorgaans heel goed af gaan. Het zit immers in ons brein ingebakken om eerst gevaar en obstakels te zien. Je kan er dan ook donder op zeggen dat door alle obstakels onder de loep te nemen, er een knaller van een idee zal opduiken.

Slipwriting

Deze techniek bestaat erin dat je een aantal ideeën bedenkt.  Elk idee komt op een apart kladje. De kladjes met jouw ideeën geef je na een paar minuten door aan je buurman/vrouw. Die werkt vervolgens verder op de ideeën die jij hebt neergeschreven. Jij krijgt op jouw beurt de ideeën van je buurman/vrouw om op verder te werken. Een ideale manier om tijdens brainstormsessies ook introverte mensen aan het woord te laten. En eveneens een ideale manier om tot erg originele ideeën te komen. Nadat de kladjes de cirkel van collega’s zijn rondgegaan, kan de moderator van de sessie de kladjes met ideeën een voor een de revue laten passeren. Hierna kan de groep besluiten welke de beste ideeën zijn.

Selecteren is de sleutel

Zit je in een groepje te brainstormen, dan komen de ideeën meestal vrij vlot. Gegeven dat je wat voorbereidingstijd hebt gekregen en het thema op voorhand werd gecommuniceerd. Hoe kom je dan (samen) tot een steengoed idee? Selectie. Vaak besteden we veel aandacht aan het bedenken van nieuwe ideeën. Maar zijn we niet secuur genoeg wanneer het erop aankomt om het beste idee eruit te selecteren. Het is dan ook belangrijk dat de groep elk idee grondig tegen het licht houdt. En uiteindelijk unaniem het idee eruit pikt met het meeste potentieel.

Automatisch schrijven

Neen, dit is geen hocus pocus. Zet een timer op een paar minuten en begin met schrijven rond het thema. Je zoekt niet naar ideeën maar laat gewoon lukraak tekst die in je opkomt rond het thema uit je pen of toetsenbord vloeien. Ook al lijkt het helemaal nergens naar. Zo breng je je grijze massa in een soort van discovery modus. Je bent zelf niet meer aan het controleren, maar laat een stuk van het creatieve proces over aan de vindingrijkheid van je bovenkamer. Je zal verrast zijn wat je na een aantal minuten zoals hebt neergeschreven of getypt.

Personagebestorming

Met deze techniek verplaats je je in de rol van iemand anders binnen het bedrijf. De CEO bijvoorbeeld. Of de marketing manager. En vanuit dat gezichtspunt ga je aan het brainstormen rond het thema. Hoe zou de grote baas dit oplossen? Zo ga je het thema door een andere bril bekijken. En naar alle waarschijnlijkheid ook tot andere ideeën of oplossingen komen. Het vermindert ook de angst om minder goede ideeën naar voren te brengen. Jij bent tijdens de brainstormsessie immer niet jij. Maar misschien wel jouw baas, diens baas of om het even wie jij als belangrijk acht om tot bepaalde inzichten te komen. Geef jezelf bijvoorbeeld een nieuwe (misschien wel belangrijkere) functietitel.

Pascal Dewulf