Een nieuwe job aan het overwegen? Laat je niet tegenhouden door deze 3 mythes
27/09/2023
Je hebt een nieuwe job op het oog, maar je twijfelt. Vaak liggen echter steeds dezelfde oorzaken aan de basis van die twijfel. Laat je daarom alvast niet tegenhouden door deze 3 mythes.
Wanneer je iets nieuws wil doen, ook een nieuwe job in de wacht slepen, dan treedt er in je grijze massa vaak een mechanisme in werking dat je ervan weerhoudt om ermee door te gaan. Niet zelden ontstaat er een ongegronde angst. Van het moment dat je besluit om ervoor te gaan, word je overvallen door onrust, stress en zelfs angstgevoelens. Wees gerust: je bent niet de enige. De Amerikaanse psycholoog Susan Jeffers beschrijft in haar boek Feel the fear. And do it anyway. (Voel de angst, en doe het toch.) drie elementen die bij het proberen van wat nieuws steevast op de voorgrond treden:
Jouw angstgevoelens zijn werkelijkheid
Uit onderzoek blijkt dat ons angstsysteem risico’s vaak flink overdrijft. Realistisch gezien kan je je op dat moment best zelf afvragen wat het ergste is dat jou kan gebeuren wanneer je voor die nieuwe job wil gaan. Wanneer je er op die manier over gaat reflecteren, kom je al snel tot de conclusie dat er objectief gezien eigenlijk niet veel kan gebeuren. Ofwel heb je de job, ofwel niet. Niet bepaald het einde van de wereld toch? Toegegeven, leuk is het niet wanneer je naast het net vist. Maar het leven gaat wel gewoon verder. En jij ook, met vernieuwde moed. En met minder angstgevoelens.
Je moet eerst zeker zijn van je zaak
Vooraleer je voor die job gaat, moet je eerst zeker weten dat het zal lukken. Dat is echter een beetje de situatie van de kip en het ei. Gevoelens van zekerheid ontstaan immers pas wanneer je iets onbekend probeert en daarbij succes ervaart. Om dat mechanisme van onzekerheid te snel af te zijn kan je daarom best eerst een stap te zetten die wel een grote kans op slagen heeft. Je motivatiebrief en cv in mekaar zetten bijvoorbeeld. En vervolgens versturen. Een ‘neen’ heb je, een ‘ja’ kan je krijgen. Zo bouw je die overreactie van onzekerheid af.
Als iets niet goed voelt, dan moet je het niet doen
Nieuwe dingen proberen, gaat vaak met vallen en opstaan. En met andere ongemakken. Kinderen doen niets anders. Zij hebben die ongeremde flexibiliteit. Uiteraard ben jij geen kind meer, wel een gedreven professional. Laat je echter niet verlammen door overdreven emotionaliteit. Tracht een gezond evenwicht te vinden met rationaliteit. Denk als professional ook ietsje vaker in termen van ‘leren’ dan in plaats van ‘presteren’. Dat helpt.
Pascal Dewulf
Bron: tiggelaar.nl