Zo vaak mag je privé bellen met de smartphone van je werkgever

Je werkgever stelt je een smartphone ter beschikking. Mag je die ook voor privédoeleinden gebruiken? Zijn er dan grenzen aan dat gebruik of is dat zonder meer onbeperkt?

Als je werkgever je een smartphone ter beschikking stelt, kan de neiging wel eens groot zijn om die ook privé onbeperkt te gebruiken en dat bijvoorbeeld ook als je op vakantie bent in het buitenland. Maar met welke grenzen hou je daarbij maar beter rekening?

Policy

Kijk vooreerst na of je sowieso de smartphone in kwestie wel mag gebruiken voor privédoeleinden. In het bedrijf waar je werkt, kan er bijvoorbeeld een policy bestaan die zegt welk privégebruik je mag maken van het toestel. Dat gebruik kan bijvoorbeeld beperkt worden tot een bepaald bedrag per maand, het kan verboden worden bepaalde betaalnummers te bellen en dies meer.  Als er dergelijke regels bestaan, hou je je daar maar beter aan.

Split billing

Als er een split billing regeling toepassing vindt, kom je met je werkgever overeen dat deze  enkel de kosten van het professionele gebruik van de smartphone die hij je ter beschikking stelt ten laste neemt (en jij die van de privégesprekken).  Je werkgever neemt dan een abonnement met een maximaal bedrag dat hij betaalt en waarbij jij als werknemer de overschrijding betaalt.

Niet overdrijven

Zelfs als er geen expliciete afspraken zijn gemaakt met je werkgever rond het gebruik van de smartphone overdrijf je maar beter niet met het gebruik dat je daarvan maakt.  Voer er dan ook geen dure gesprekken vanuit het buitenland mee of bel ook niet op kosten van je werkgever naar betalende nummers.

Sanctie

Hou je je niet aan de voorgaande regels dan zou je werkgever kunnen vragen dat je de overdreven kosten die je maakte aan hem terugbetaalt.  In zeer extreme gevallen (je blijft bijvoorbeeld massaal betaalnummers bellen ondanks een eerdere aanmaning van je werkgever om dat niet te doen) zou je werkgever je zelfs kunnen ontslaan om een dringende reden.

Jan Roodhooft, advocaat