De hamvraag: wanneer ben je nu eigenlijk junior, medior of senior?

Als starter ben je een zogenaamde ‘junior’. Met een paar jaartjes op de teller word je dan plots ‘medior’. En met nog wat extra jaren ben je zonder dat je het in de gaten hebt ‘senior’. Maar goed, wanneer is dat nu eigenlijk exact?

Vaak weet je al bij de start van je job waaraan je toe bent. Meestal staat het immers in de functieomschrijving vermeld. ‘Wij zoeken een junior accountant’ of ‘Medior marketeer gezocht voor campagne beheer.’ Dat is klaar en duidelijk. Maar stel dat dit niet zo is? Hoe weet je dan waar je aan toe bent qua anciënniteit? Lees gerust even verder.

Junior

Hier ben je een rasechte starter in je vak. Je hebt weinig praktijkervaring en je start om de basis van je carrière uit te tekenen. Zo’n fase als junior duurt doorgaans één tot drie jaar. Op dit niveau leer je vooral nieuwe dingen van meer ervaren mensen. En verbreed je tegelijkertijd je basis binnen je vakgebied. Dat doe je vaak onder begeleiding van meer ervaren mensen. Je leert van hen en groeit zo in je vak. Niet zelden ben je ook vooral operationeel bezig. Dat betekent in concreto dat je niet in het management van het bedrijf zetelt, maar uitvoerende taken doet.

Medior

Hier zit je tussen het junior- en het seniorniveau geprangd. Misschien wel het moeilijkste niveau om je te positioneren. Je bent geen beginner meer, maar ook geen expert. Met gemiddeld twee tot zeven jaar werkervaring heb je een solide basis opgebouwd. Je voert veel taken zelfstandig uit en neemt steeds meer verantwoordelijkheden op. Misschien ben je ondertussen al een teamlead om maar wat te zeggen. Ook ga je je verder verdiepen en specialiseren in je vakgebied. Op dit niveau ga je ook zelf junior medewerkers ondersteunen. En, je kan zeker eens een babbeltje doen met je baas over verdere doorgroeimogelijkheden.

Senior

Heb je inmiddels meer dan zeven jaar werkervaring op de teller? En beschik je over diepgaande kennis van je vak? Heb je bovendien ook al leiderschapskwaliteiten aangetoond door bijvoorbeeld een kleiner team te leiden en geregeld managementrapportering te produceren? Pak je daarnaast complexe problemen zonder meer aan? Heb je een strategische visie die je kan vertalen naar operationeel niveau waarbij je grote(re) teams van mensen kan gaan aansturen? Dan heten we je welkom op het seniorniveau. 

Weet dat voor die niveaus jouw leeftijd in principe van ondergeschikt belang is. Wel belangrijk is wat je kent, wat je kunt en zeker ook wie je kent. Doe daar nog een bewezen trackrecord bovenop met de nodige succesvolle verwezenlijkingen en verantwoordelijkheden en dan sta je aan de deur van de directiekamer. Als je dat wil natuurlijk. Succes!

Pascal Dewulf

Bron: intermediair.nl