Gaming skills? Zet ze zeker op je cv
25/09/2023
Ben je een expert in Fortnite, Minecraft of Final Fantasy? Vergeet dat dan zeker niet te vermelden op je cv. Dit is waarom.
De totale economische waarde van videogames in België is goed voor meer dan een half miljard euro. Dat is niet mis. Het moet dan ook niet gezegd: veel jongeren zijn gek van gaming. Sommigen maken er zelfs hun beroep van en verdienen grof geld met deelname aan internationale wedstrijden. Of ze gaan zelf videospelletjes in mekaar zetten. Sterker nog: Hogeschool PXL startte dit jaar met een opleiding ‘Gaming Business’ waarin studenten de economische context achter gaming leren kennen en te weten komen hoe ze games kunnen ontwikkelen en vervolgens vermarkten. Het kan natuurlijk ook dat je gek bent van videogames, maar dat je droomjob toch in andere sferen ligt. Vergeet dan zeker niet op je cv te zetten dat je uitblinkt in ‘Baldur’s Gate 3′ of jouw andere favoriete game(s).
Open blik
Dat je je graag begeeft in Fortnite (of een ander game) is doorgaans een plus. Je oefent er niet enkel je motorische skills, maar ook je sociale vaardigheden. Je bent er immers met andere mensen op pad en overlegt, analyseert en onderneemt. Je leert nieuwe mensen kennen en met hen samen te werken in een virtuele omgeving. Ook moet je vaak buiten je comfortzone. En je probeert anderen daarin ook mee te nemen. Dat klinkt al een beetje als het aanscherpen van je managementvaardigheden.
Beter in robotchirurgie
Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt bovendien ook dat gamers graag in contact komen met andere religies en wereldvisies. Een open blik op de wereld als kers op de taart dus. Ook is eerder bijvoorbeeld al gebleken dat middelbare scholieren die vaak computerspelletjes spelen beter lijken te presteren in robotchirurgie dan artsen in opleiding. Heel wat redenen dus om vooralsnog die gaming skills op je cv te vermelden.
Oog voor detail
Zoek je nog meer argumenten? Dan geven we jou die graag mee. Frequente gamers zouden een snellere hand-oogcoördinatie hebben, een betere reactiesnelheid, een hoger niveau van ruimtelijk inzicht, creatiever uit de hoek komen, visuele contrasten beter waarnemen en meer oog hebben voor detail. Daarnaast verwerken ze sneller informatie dan anderen, zouden ze beter in team functioneren en ook teams kunnen samenstellen. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn ze vaak goed ter taal en kunnen ze erg goed omgaan met diversiteit. Als dat geen reden genoeg is voor de rekruteerder om je aan boord te halen, dan weten we het ook niet.
Pascal Dewulf
Breng zeker je cv mee naar een van onze Jobvillages. Info: http://www.jobvillage.be