Zo geef je het juiste antwoord op de vraag ‘Wat zijn jouw sterke punten?’

‘Wat zijn jouw sterke punten?’ is een typische vraag met weerhaakjes. Wij geven jou graag mee hoe je hier best kan op antwoorden.

Vragen als ‘Wat zijn jouw sterke punten?’ zijn zo van die instinkers die je bij elk sollicitatiegesprek wel op jou krijgt afgevuurd. Hele boeken zijn er al over geschreven. Zelfs van je zwakke punten kan je sterke punten maken. Dat klopt ook wel, maar het moet nog wel geloofwaardig blijven natuurlijk.

Houvast

En dan is er dat andere puntje. Sommige sollicitanten gaan helemaal los en kunnen wel tientallen sterke punten opnoemen terwijl andere sollicitanten gewoon dichtklappen. Vaak komt die waterval aan sterke punten er door het feit dat veel sollicitanten hun antwoorden op die vraag al hebben ingestudeerd. Zo hebben ze een houvast. En daar is niets mis mee. Sterker nog: wanneer je moeite hebt om jezelf te bewieroken, kunnen die vooraf ingestudeerd sterke punten best wel een ankerpunt vormen tijdens jouw sollicitatiegesprek.

Vraag met diepgang

Toch kan je best geen clichéantwoorden geven. Er zit immers veel meer achter deze vraag dan gewoon je sterke punten op te sommen. De ultieme tips om te scoren op de vraag ‘Wat zijn jouw sterke punten?’ Bereid je voor. Dan heb je al het halve werk gedaan. Zoek daarbij steevast een evenwicht tussen bescheidenheid en positieve assertiviteit. Dat noemen ze zelfzekerheid. Wees bovenal eerlijk en focus op je positieve eigenschappen en competenties. Heb het daarbij niet enkel over vaktechnische competenties. Durf ook jezelf als persoon naar voren te brengen. Empathisch vermogen, luistervaardigheid en een teamgeoriënteerde attitude zijn minstens even belangrijk dan het feit dat je sterk analytische vaardigheden hebt.

Sterke punten op steroïden

Ken ook de drijfveren van de recruiter. Hij wil gewoon weten of jouw attitude en vaardigheid in evenwicht zijn om de job aan te kunnen. Je moet je antwoord op de vraag dus niet enkel op jezelf toespitsen. Koppel die ook zoveel mogelijk aan de functievereisten. Zo krijg je een soort van sterke punten op steroïden. De rekruteerder leert immers je sterke kanten kennen en ziet ook hoe jij die actief aan de functievereisten koppelt. Je toont op die manier niet enkel wie je bent als professional, maar ook dat je staat te trappelen om die sterke punten van jou in de praktijk te zetten bij het bedrijf. Leg daarbij echter steeds de nodige realiteitszin aan de dag. Zelfkennis (en kennis van het bedrijf) zijn het begin van alle wijsheid. De nodige inspiratie vind je op de website van het bedrijf en in de jobvereisten.

Geen geëmmer aub

Weet ook dat bescheidenheid doorgaans wordt geassocieerd met geloofwaardigheid, sympathie en beleefdheid. Ga ook niet oeverloos liggen emmeren over je sterke punten. Doseer. Drie of vier dingen maximum. Anders verliest ook de recruiter zich in jouw betoog. Tot slot, verzin geen dingen. Vroeg of laat val je zo immers toch door de mand. Bij het benoemen van je sterke punten is het ook belangrijk dat je jezelf blijft. Benoem geen dingen die je toch niet kan waarmaken. En waak over het beeld dat je eigenlijk van jezelf wil neerzetten. Succes!

Pascal Dewulf

Deze en andere tips kan je ook toepassen als je op bezoek komt op een van onze Jobvillages. Info, data en locaties vind je hier.