Jouw eerste job: 7 tips van experts

Daar ga je dan. Jouw eerste job. De hamvraag: hoe begin je eraan? Deze 7 tips van experts helpen jou alvast snel op weg.

Jouw eerste job. Daar is ze dan. De festivalitis en zomervakantie zitten nog in je lijf. Maar nu moet je aan de bak. Hoe doe je dat op een optimale manier? Bij VDAB weten ze er alvast alles van en geven ze graag deze tips mee. 

Plan een kennismakingsmoment in met elke collega in je team

Niets beter dan het ijs te breken met een kennismakingsgesprek. Blokkeer je agenda voor de eerste week dan ook vooral om kennis te maken met je collega’s. En de mensen achter de collega’s. Een gesprek hebben met je nieuwbakken kantoor buddies doet immers wonderen. Hou het echter niet enkel bij koetjes en kalfjes. Probeer ook al hoogte te krijgen van wat zij concreet van jou verwachten. Dat maakt het proces van inwerken voor jou een stuk makkelijker.

Hou een lijstje bij met namen en functies van mensen die je ontmoet

Niets zo vervelend dan mensen die je hebt ontmoet niet meer te kunnen plaatsen. Of hun namen en functies te vergeten. Naar hen toe geeft dat ook niet bepaald een goede indruk. Tuurlijk weten ze wel dat het allemaal veel is in het begin. Toch zal het blijven hangen. Mogelijk wek je zo de indruk dat je misschien toch minder gemotiveerd bent dan dat je initieel aangaf. Goed opletten dus. Ook tijdens de kennismakingsgesprekken. Die zijn immers niet vrijblijvend.

Plan een korte pauze na elke vergadering om de info te verwerken

Toegegeven, het kan allemaal best wel veel info zijn die je moet verwerken. Neem daarom tussen ieder kennismakingsgesprek (of initiërende meeting) een pauze om de info te verwerken die je kreeg. En die info ook best ergens te noteren. Het is immers niet omdat je vlak na een gesprek of meeting nog alle info kent, dat dit binnen een week nog steeds het geval zal zijn.

Wees mild voor jezelf

Je wil het echt goed doen. En je doet 100% je best. Toch zal niet alles van meet af aan van een leien dakje lopen. Je zal de bal al eens mis slaan of iets niet (meer) weten. Geen nood. Stel vragen en gebruik de kennis van je collega’s en andere mensen in het bedrijf om snel op kruissnelheid te komen. Nogmaals, noteer de dingen die je verneemt tijdens je vragenrondes. Niet iedereen vindt het immers leuk om alles steeds opnieuw te moeten herhalen.

Vraag om feedback

Naarmate je stapjes vooruit zet, vraag je best ook feedback van je collega’s. Hoe doe je het? Is dit wat zij ervan verwachten? Kan je je misschien op bepaalde vlakken verbeteren? Zaak is dat je jezelf degelijk informeert om zo sneller de dingen in de vingers te krijgen. Met andere woorden: stel vragen die jou vooruit helpen.

Laat je ook zien als mens

Je bent geen robot. Je bent een mens. En dat mogen je collega’s dan ook best zien. En weten. Toon je emoties wanneer je ergens mee zit. Of niet de vooruitgang boekt die je had gehoopt. Doe dat uiteraard op een beheerste manier.  Je collega’s zullen dit zeker appreciëren. Schiet echter niet door waardoor je collega’s je gaan zien als een wandelende klaagmuur.

Blijf jezelf

We hebben het al vaker gezegd. Blijf altijd jezelf. Tuurlijk wil je erbij horen. Dat doe je echter niet door een rol te spelen of het gedrag van je collega’s te imiteren. Jouw baas heeft je in dienst genomen voor wie jij bent en voor wat jij kunt. Niet om op te gaan in het team.

Pascal Dewulf

Bron: VDAB.be