5 zinnen die rekruteerders niet willen zien in jouw sollicitatiebrief
03/07/2023
Je kent ze zelf wel, de clichés die al te vaak opduiken in sollicitatiebrieven. Clichés die ook voor rekruteerders vaak te veel van het goede zijn. Deze vijf sollicitatiedooddoeners kan je alvast beter vermijden.
“Ik ben een teamplayer”
In dezelfde grootorde zijn er ook “Ik ben klantgericht”, “Ik ben leergierig” of erger nog: “Ik ben gedreven en ambitieus”. Dit zijn echte conversatiekillers in een sollicitatiebrief. Enig idee hoe vaak de rekruteerder dit soort van vage, nietszeggende statements moet lezen op een dag? Interessanter wordt het wanneer je een van voorgaande zinnen gebruikt en daarbij gelijk ook een praktisch voorbeeld geeft. Dat maakt jouw bewering immers gelijk een stuk realistischer en geloofwaardiger. Heb je geen praktische voorbeelden? Laat dit soort zinnen dan gewoon achterwege. In dat geval hebben ze immers enkel een contraproductief effect.
“Ik heb geen 9-to-5 mentaliteit”
Nog zo’n ontzettende platitude. Hoe kan de rekruteerder hierop zinvol verder gaan? Wat bedoel je dan met ‘geen 9-to-5 mentaliteit hebben’? Ga je door tot middernacht en doe je er de weekends ook nog bij? Misschien is je toekomstige baas daar misschien wel helemaal niet blij mee. In hetzelfde genre: “Ik ben een creatieve duizendpoot”, “Ik heb een hands-on-mentaliteit” en “Mijn grootste valkuil is mijn perfectionisme”. Laat deze oudbakken beweringen gewoon voor wat ze zijn. Het zijn irrelevante uitspraken omdat ze niet factueel overkomen. In plaats daarvan zou je bijvoorbeeld wel kunnen zeggen: “Ik aarzel niet om ook buiten de typische kantooruren aan de slag te blijven wanneer er bijvoorbeeld een dringende deadline moet worden behaald.”
“Deze functie is mij op het lijf geschreven”
Wake-upcall. Deze functie is ook op het lijf geschreven van alle andere sollicitanten. Hoe ga jij dan via je sollicitatiebrief hard kunnen maken dat enkel jouw bewering ook echt steek houdt? Moraal van het verhaal: overdreven positieve beweringen kunnen je geloofwaardigheid aantasten of zelfs arrogant overkomen. Zeg niet dat je ‘perfect’ bent, maar zorg ervoor dat de rekruteerder zelf tot dit oordeel komt. Tip: omschrijf je sterktes eerlijk en onderbouw ze met feiten. Een voorbeeld: “Ik ben een doorgewinterde project manager met heel wat jaren praktische ervaring in de sector. Net wat deze functie vereist.”
“Met veel interesse zag ik uw vacature voorbijkomen”
Uiteraard. Anders zou je niet reageren, toch? Dit soort van zinnen is eigenlijk wat voorbijgestreefd. Je bedoelt het uiteraard goed, maar het komt enigszins stroef over wanneer je dit gebruikt in je sollicitatiebrief. Zoek een andere, vlottere intro. Bijvoorbeeld: “Op zoek naar een gedreven Python programmeur met zeven jaar praktische ervaring op de teller? Gevonden.” Vervolgens pik je in op de vacature en ben je op een vlotte manier binnen gekomen.
“Ik ben een proactieve multitasker”
Vermijd vakjargon, potjeslatijn en management lingo. Weet dat rekruteerders doorgaans een hekel hebben aan jeukwoorden als finetunen, cocreatie, disruptief en gamechanger. Het is niet door je hipper of slimmer voor te doen dan andere sollicitanten dat je daarom ook de job zal binnen hengelen. Wel kan je bijvoorbeeld zeggen: “Ik vind het fijn om creatieve ideeën om te zetten naar productieve oplossingen.”
Pascal Dewulf
Bron: VDAB.be