Onbetaald proefdraaien: goed idee of niet?
12/06/2023
Je ziet het steeds vaker, vooral in de creatieve sector: sollicitanten die eerst een proefje moeten doen of bijvoorbeeld een dagje (of twee) proefdraaien. Kwestie dat je toekomstige baas kan inschatten of je echt wel je geld waard bent. De hamvraag: moet je daarop toezeggen?
Bedrijven vragen al eens dat je, voor je definitief bij hen aan boord komt, eerst een dag (of twee) gaat proefdraaien. Kwestie van in te schatten of je past binnen de groep of mee bent met de bedrijfscultuur. Of om een proefstuk in te leveren wanneer je bijvoorbeeld voor een marketingbureau aan de slag gaat.
Gebrek aan respect
Je kan je daarbij echter de vraag stellen hoe goed dat wel is voor jezelf als professional. Wat schiet jij daar nu eigenlijk mee op? Van veel respect getuigt het alvast niet. Stel je voor: bij jou om de hoek komt een nieuwe bakker. Je bent nieuwsgierig naar de kwaliteit en loopt er binnen. Vervolgens vraag je twee taarten en een brood. Je rekent niet af, maar zegt dat het op proef is. Je wil eerst weten of die nieuwe bakker wel zo goed is als hij beweert. En wanneer dat echt wel zo is, je in de toekomst wel bij hem of haar zal kopen. Snap je de analogie? En het totaal gebrek aan respect dat jij op dat moment etaleert naar die bakker? Waarom zou jij dat dan wel van een potentiële baas moeten pikken?
Aan de gratis bak
Stel daarenboven dat je zes sollicitaties hebt lopen en je voor vijf sollicitaties twee dagen moet proefdraaien terwijl je voor de zesde sollicitatie een proefstuk moet inleveren. Dat is al snel tien à elf dagen dat je gratis aan de bak bent. Zomaar. Wie komt daar eigenlijk mee weg? Jouw toekomstige baas hopelijk niet. Wat zou een bedrijf trouwens na twee dagen over jou kunnen weten? Je kent niets of niemand en vult je dagen voornamelijk met handjes schudden en kennismaken. Hoe bedreven je ook bent in je vak, je zal haast nergens de deur openslaan en er gelijk invliegen. Met dat proefdraaien doe je dan ook eigenlijk een zwaktebod. Je nieuwe baas heeft je al in zijn binnenzak nog voor je goed en wel begonnen bent.
Stel je grenzen
Wil je toch per se aan de slag in die droomjob en daarom dat proefdraaien dan maar even voor lief nemen? Doe het dan, maar laat je er ook voor betalen. Voor niets gaat de zon op. En het getuigt sowieso van weinig zelfrespect wanneer je je waren helemaal gratis weggeeft. Ook voor de mensen die na jou komen, is het best sneu. Jouw toekomstige baas denkt immers omdat jij hebt zitten proefdraaien dat iedereen dat wel lekker zal vinden. #Not. Wil je toch even op proef? Stel dan duidelijk je grenzen en maak heldere afspraken (verloning incluis) waarbij ook jij wint. Zorg eveneens voor een formele overeenkomst. Zomaar aan de slag gaan zonder enige afspraak, staat immers voor zwartwerk. Ook al is het maar voor twee dagen. Kortom, het (professionele) leven is geven en nemen. Ook voor jouw toekomstige baas.
Pascal Dewulf